Kipster
Ken jij de eieren van Kipster al? Je kunt ze kopen bij de Lidl. Maar hoe ziet het leven van de Kipsterkip eruit? In 1 woord: goed! Op de Kipsterboerderij lopen 24.000 kippen rond die alle ruimte krijgen om lekker rond te scharrelen, stofbaden te nemen en een frisse neus te halen als ze daar zin in hebben.
Kipster: de meest diervriendelijke, mensvriendelijke en milieuvriendelijke kippenboerderij ter wereld, zo kopte de Volkskrant ooit. Kipster is gebaseerd op de volgende vraag: Hoe kunnen we de wereld op een eerlijke manier voeden, zonder mensen uit te sluiten, de natuur uit te putten en dieren te kwellen? Maar vrije uitloop kippen stoten meer fijnstof uit dan normale kippenboerderijen. Hoe maakt Kipster haar duurzame claim dan waar?
Het concept van Kipster
"We wilden onze eigen standaarden neerzetten en vanuit daar kijken hoe we Kipster het beste konden opzetten."
Allereerst het diervriendelijke aspect. Daarbij draait het allemaal om de natuurlijke behoefte van de kip.
Vervolgens het mensvriendelijk aspect. Iets waar je misschien niet meteen aan denkt bij een boerderij. Maar niet onbelangrijk, want…
De lucht wordt ook nog een keer gefilterd voor het de stal uitgaat. Hierdoor ontstaat geen overlast voor omwonenden.
En dan het laatste aspect, het milieu. Bakkerijen bewaren het speciaal voor Kipster: brood dat over is, een overschot van graan en kapotte beschuiten. Dit zijn voorbeelden van het voer voor de kippen. “Ze eten dus reststromen die anders weggegooid zouden worden. Zo worden de kippen ingezet als circulair dier.” En dankzij een dak vol zonnepanelen is de boerderij zelfvoorzienend wat betreft stroom. Sterker nog, Kipster produceert meer energie dan ze verbruiken. Het overschot wordt terug geleverd, zodat anderen daar gebruik van kunnen maken.
​
Het Kipsterei is CO2 neutraal en de boerderij stoot bijna geen fijnstof uit!
“Belangrijk aan het Kipsterconcept is de economische haalbaarheid. Deze is gerealiseerd door de vooraf berekende kostprijs, met daarbovenop een marge. De Lidl biedt een vijfjarige afnamegarantie waardoor het voor investeerders ook aantrekkelijker werd om hun geld te steken in ons concept. Voor de bouw van de Kipsterboerderij hebben we subsidie ontvangen, maar dat geld moet voor het grootste gedeelte terugbetaald worden. Het was 'seed money', geld dat we nodig hadden om het concept te lanceren.”
​
Wist je dat?
​
-
Kipsterkippen leggen jaarlijks 330 eieren.
-
Er lopen 24.000 kippen op de boerderij rond. Dat betekent dat er 7,5 miljoen eieren per jaar naar de Lidl gaan.
-
Kippen die witte eieren leggen hebben minder voer nodig dan kippen die bruine eieren leggen. Daarom hebben de oprichters van Kipster gekozen om alleen kippen te houden die witte eieren leggen.
-
De haantjes worden ook grootgebracht. Na 17 weken worden ze naar de slachterij gebracht en belanden in de schappen van de Lidl.
-
Oud papier-bak vol? Geen probleem. Het eierdoosje van Kipster mag ook gewoon in de groene bak!