top of page

Herenboerderij Wilhelminapark

Weet jij tegenwoordig nog waar je eten vandaan komt? De 200 huishoudens die samen de  Herenboerderij hebben opgericht wel. En niks Angus beef uit Ierland of tomaten uit Polen: al hun eten wordt binnen een straal van 10 km geproduceerd. 100% duurzaam en biologisch welteverstaan.

200 Herenboeren

De Herenboerderij is gezamenlijk eigendom van ongeveer 200 huishoudens en vormt een coöperatie. Elk huishouden heeft eenmalig 2000 euro geïnvesteerd voor het opzetten en realiseren van de boerderij en is dus mede-eigenaar. Zij kiezen bewust voor een lokale, duurzame en toekomstbestendige voedselproductie.

 

Na de oprichting betaalt elk huishouden 10 euro per gezinslid per week voor het geproduceerde voedsel, denk aan aardappelen, groenten, fruit, eieren en vlees van runderen, varkens en kippen. Hiervoor hebben de Herenboeren zelf geen groene vingers nodig: een ervaren boer draagt de zorg voor het land en de dieren.

"Ik denk dat Herenboeren        duurzaamheid is en                duurzaamheid ademt."

"Wij gaan verder dan de     visie van minister   Schouten."

Op de Herenboerderij lopen niet alleen kippen en runderen rond, maar ook varkens. Zij nemen werk uit handen van de boer terwijl ze doen waar ze goed in zijn: lekker wroeten.

Douwe: “Mensen zijn direct fan.” De vraag naar Herenboerderijen wordt steeds groter. Op verschillende plekken in het land worden de mogelijkheden verkend. Daarbij is eigenlijk de enige uitdaging om toegang te krijgen tot voldoende grond. Er moet namelijk 10 tot 15 hectare grond beschikbaar zijn in de buurt van het dorp of stad waar de Herenboerderij wordt opgericht.

“Er staan maar liefst 3066 fruitbomen op het land waardoor de Herenboeren verschillende soorten appels, peren en pruimen kunnen eten.”

Een Herenboer investeert dus eenmalig 2000 euro. Maar niet iedereen kan zomaar 2000 euro betalen. Daarom kunnen mensen ook in acht termijnen van 250 euro betalen. En kleine eters, zoals ouderen of alleenstaanden, kunnen ook kiezen voor een half certificaat van 1000 euro.

 

Douwe: “Herenboer worden is financieel aantrekkelijker dan je wellicht in eerste instantie denkt. Wat je hier voor 10 euro per week krijgt, kost in de supermarkt namelijk al snel 15 euro. En je eenmalige investering van 2000 euro voor de oprichting van de Herenboerderij krijg je ook weer terug als je ooit besluit de coöperatie te verlaten.”

Weekend Market
bottom of page