top of page

Dames en Heren Vos

Lizelore Vos is eigenaresse van het biodynamische akkerbouwbedrijf Dames en Heren Vos. Daar telen ze op 70 hectare grond allerlei soorten gewassen: wortels, uien, witlof, pompoenen, tarwe, haver en een hele speciale aardappel.

Biodynamisch boeren

Biodynamische akkerbouw gaat nog een stapje verder dan biologische voedselproductie. Die laatste kennen we inmiddels wel: biologische producten zijn zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest geproduceerd. Lizelore deelt in haar visie op biodynamisch boeren de manier waarop zij naar haar gewassen kijkt. Hierbij onderscheidt zij drie 'lagen':

​

​Laag 1: Bodem

"Dit is de basis: de bodem moet op de juiste manier gevoed worden en mag niet uitgeput raken. Als de bodem veerkrachtig genoeg is, dan is een droogte of natte periode helemaal geen probleem. Zeker met het veranderende klimaat is dat heel belangrijk."

​

Laag 2: Omgeving​

“De tweede laag is de omgeving, die moet het stuk land omarmen. Wij doen dat door akkerranden met bloemen aan te leggen. ’s Zomers zorgt dat voor veel bijen en andere insecten. Ook trekken de appelbomen op het land veel vogels aan. Al dit extra leven heeft een belangrijke functie. De bloemen in de akkerranden trekken sluipwespen aan en die eten graanhaantjes - een keverachtig insect dat de tarweoogst kan verpesten - op. De perfecte combinatie van natuur en landbouw!”

​

​Laag 3: Kosmos

“De laatste laag is de kosmos. Sterren en planeten hebben invloed op de aarde, denk maar aan de maan die voor eb en vloed zorgt. Een plant bestaat voor 80% uit water. Dus ook de sapstroom in planten wordt beïnvloed door de maan. Aan de hand van een zaaikalender weet ik bij welke sterrenstand ik het beste een vruchtgewas, bijvoorbeeld een pompoen, kan zaaien.”

 

​

“Het blijft een bijzonder iets: je start met een doos vol zaadjes en na een paar maanden heb je je voorraadschuur vol liggen met groente- en graansoorten. Dan kun je denken dat je invloed hebt gehad op het groeiproces, maar dat is natuurlijk onzin. Het gebeurt gewoon; de natuur doet zijn werk. Het enige wat ik kan proberen is - om aan de hand van die drie lagen - een beetje sturing te geven. Dat maakt boerin zijn zo mooi, en dat betekent biodynamisch boeren voor mij.”

Lizelores visie

Stel, we gaan massaal over op biodynamische voedselproductie, hebben we dan allemaal wel voldoende te eten?

Dit komt overeen met de oproep van minister Schouten: kringlooplandbouw. Wat vindt Lizelore daarvan?

Tijd om een kijkje te nemen bij Lizelore op de boerderij. Ook vertelt ze over de speciale aardappels die haar familie heeft ontwikkeld.

Weekend Market
bottom of page