top of page

Q&A

Duurzame landbouw

Met Wijnand Sukkel, expert op het gebied van duurzame landbouw en onderzoeker bij Wageningen University and Research.

Wijnand.jpeg
Bron: Wageningen University & Reseach
Hoeveel procent van de totale landbouw is eigenlijk duurzaam?

"Dat is lastig te zeggen want het begrip ‘duurzaam’ is niet zo gedefinieerd zoals ‘biologisch’ dat wel is. Je hebt wel het duurzame keurmerk ‘On the way to PlanetProof’. Als we duurzaam en biologisch samennemen dan schat ik zo in dat ongeveer 6% van ons voedsel duurzaam en/of biologisch geproduceerd wordt."

Dat is een stuk lager dan ik dacht. Zijn er dan veel nadelen aan duurzame landbouw?

"Er kan per definitie niet veel negatiefs aan zijn omdat het duurzaam heet, hè? Maar de nadelen zitten ‘m in de kosten. Eén hectare grond kost in de Flevopolder bijvoorbeeld 100.000 euro, in Polen is dat 5000 euro per hectare. De kapitaalkosten liggen heel hoog in Nederland. Om zijn hoofd boven water te houden moet de Nederlandse teler intensief verbouwen, oftewel een hoge omzet halen. Daardoor worden milieueffecten misschien makkelijker buiten beschouwing gelaten."

 

"Een ander nadeel kan zijn dat de internationale concurrentiepositie verandert. Als we in Nederland wel duurzaam produceren en in de rest van de wereld niet, dan verlies je je concurrentiekracht. En de toeleveranciers, de mensen die nu bijvoorbeeld de gewasbeschermers maken en verkopen, moeten een andere markt vinden. Zij kunnen hun producten minder goed verkopen. Er zit dus een hele industrie aan vast die ook zal moeten veranderen."

 

"Uiteindelijk kom je ook bij de consument uit. Zij moeten hun voedselpatroon aanpassen. Omdat voedsel waarschijnlijk duurder zal worden, zal een hoger aandeel van het inkomen aan voedsel besteed moeten worden. Maar het is de vraag of het uiteindelijk in de portemonnee wel geld gaat kosten. Je gaat meer besteden aan voedsel en bijvoorbeeld minder aan gezondheidszorg of minder aan je drinkwater omdat het schoner blijft. Het is een verschuiving van de kosten, dat hoeft niet per se negatief te zijn."

Als we ervoor kiezen een volledige omslag te maken naar duurzame landbouw, is het dan wel mogelijk heel Nederland te voeden met alleen maar duurzaam geproduceerd voedsel?

"Iedereen voeden met duurzame landbouw, dat kan heel goed. Het gaat er alleen om: willen we daarvoor betalen? De niet-duurzame manier is zo goedkoop omdat we de milieukosten niet meerekenen. Voedsel wordt dus duurder als dat wel allemaal meegerekend wordt. 100% duurzaam kan, maar daar hangt een prijskaartje aan. Dat hoeft niet heel hoog te zijn, trouwens. Hoeveel het ons extra gaat kosten, dat is nog niet te voorspellen. Er zijn te veel factoren die daarin meespelen. Waar het vooral om gaat, is dat we meer kennis moeten ontwikkelen. Je hebt altijd te maken met verschillende belangen: economische belangen, belangen van toeleveranciers zoals kunstmestleveranciers, gewasbeschermingsmiddelen en mechanisatieleveranciers. Tja, die willen hun markt niet verliezen. De hele voedselketen moet dus op de schop. Zij moeten andere type producten gaan maken die beter passen bij duurzame landbouw. Die omslag is wel gaande."

Dat is goed nieuws. Hoe zal het er dan in de toekomst uit gaan zien?

"Ik schat zo in dat over 10 tot 15 jaar de helft van het voedsel op dezelfde manier geproduceerd zal worden zoals nu biologisch of ‘On the way to PlanetProof’. We hebben simpelweg een weerbaarder systeem nodig, bijvoorbeeld door klimaatverandering. De urgentie is hoog en dat is de reden waarom de ontwikkeling van duurzame landbouw nu in een stroomversnelling zit."

Weekend Market
bottom of page