top of page

Boeren Baanbrekers

Op weg naar een duurzame toekomst

Wat is er aan de hand?

In 2050 hebben we 70% meer voedsel nodig om de dan ruim 9 miljard wereldburgers te kunnen voeden. De aarde kan onze landbouwproductiemethoden en ons consumentengedrag nu al niet meer aan. Hierdoor hebben we onder andere te maken met:

  • uitputting van natuurlijke bronnen;

  • roofbouw, met als gevolg verminderde bodemvruchtbaarheid en -productiviteit;

  • sterk afnemende biodiversiteit.

​

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) roept daarom in het Klimaatakkoord op tot een structurele verandering: een omslag naar kringlooplandbouw.

​

​

​

​

Kringlooplandbouw is een mooie start, maar gaat niet ver genoeg volgens Wijnand Sukkel, expert duurzame landbouw bij Wageningen University & Research. Bij kringlooplandbouw is namelijk niet genoeg aandacht voor ecologie, biodiversiteit en bodemkwaliteit. Zaken die onmisbaar zijn voor duurzame voedselproductie. Maar wat is dat precies, duurzame voedselproductie?

Wat is kringlooplandbouw? - Ron Methorst
00:00 / 00:00
De informatie uit de animatie is afkomstig van Wijnand Sukkel, expert duurzame landbouw bij Wageningen University & Reseach

Boeren Baanbrekers

Gelukkig zijn er boeren die al het goede voorbeeld geven. Zij combineren duurzame voedselproductie en kringlooplandbouw en werken zo aan een toekomstbestendige voedselvoorziening voor jou en mij. Maak kennis met deze baanbrekende boeren.

pascal-debrunner-1059218-unsplash.jpg

Weet jij tegenwoordig nog waar je eten vandaan komt? De 200 huishoudens die samen de  Herenboerderij hebben opgericht wel. En niks Angus beef uit Ierland of tomaten uit Polen: al hun eten wordt binnen een straal van 10 km geproduceerd. 100% duurzaam en biologisch welteverstaan.

animal-close-up-cow-735969.jpg

Ilse Blokker runt kefirboerderij De Anna Hoeve. De 65 melkkoeien die daar rondlopen worden gemiddeld 3 jaar ouder dan andere Nederlandse melkkoeien. Het geheim van deze boerderij? Kringlooplandbouw!

lars-blankers-564561-unsplash.jpg

Lizelore Vos is eigenaresse van het biodynamische akkerbouwbedrijf Dames en Heren Vos. Daar telen ze op 70 hectare grond allerlei soorten gewassen: wortels, uien, witlof, pompoenen, tarwe, haver en een hele speciale aardappel.

haley-hamilton-656653-unsplash.jpg
Kipster

Ken jij de eieren van Kipster al? Je kunt ze kopen bij de Lidl. Maar hoe ziet het leven van de Kipsterkip eruit? In 1 woord: goed! Op de Kipsterboerderij lopen 24.000 kippen rond die alle ruimte krijgen om lekker rond te scharrelen, stofbaden te nemen en een frisse neus te halen als ze daar zin in hebben.

Duurzame voedselproductie is van zoveel factoren afhankelijk dat het lastig is om te voorspellen wat de toekomst ons gaat brengen. Daarom ga ik in gesprek met Ron Methorst, hoofddocent Onderzoek aan Landbouwhogeschool Aeres in Dronten. Hij blikt voorzichtig vooruit en ziet een belangrijke rol voor ons, de consument, weggelegd. Daarnaast vraag ik naar de mening van mensen op straat: hoe kijken zij aan tegen duurzaamheid?

In gesprek met Ron Methorst - Suzanne Bron
00:00 / 00:00

Het is duidelijk: er moet veel gebeuren. Maar laten we vooral niet vergeten dat er al veel gedaan wordt. Naast Dames en Heren Vos, Kipster, Herenboeren en De Anna Hoeve zijn er nog vele andere initiatieven die het goede, duurzame voorbeeld geven. Wil je ook een duurzaam steentje bijdragen? Hieronder een paar makkelijke tips:

  • Doe je boodschappen bij de supermarkt? Let dan op duurzame keurmerken zoals het ‘On the way to PlanetProof’ of het 'Max Havelaar’ keurmerk. Soms kost een duurzaam alternatief maar een klein beetje meer!

  • Ga je naar de markt? Vraag de marktkoopman eens naar de duurzame mogelijkheden.

  • Zoek uit of er bij jou in de buurt een verkooppunt zit van lokaal, duurzaam geproduceerd voedsel. Een boerderijwinkel bijvoorbeeld.

  • Ga voedselverspilling tegen. Maak een boodschappenlijstje met dingen die je echt nodig hebt. Zo weet je zeker dat je aan het einde van de week geen eten hoeft weg te gooien.

  • Eet minder vaak vlees. Start bijvoorbeeld met één vegetarische dag in de week. Heb je inspiratie nodig? Loop eens langs het schap met vleesvervangers, genoeg keuze en voor ieder wat wils!

Zo zorgen we er samen voor dat iedereen ook in 2050 toegang heeft tot vers en gezond voedsel.

bottom of page